Spreekbeurt over chocolade

Spreekbeurt over chocolade

Super leuk dat je je spreekbeurt wilt houden over chocolade.

Chocolade is niet alleen heerlijk om te eten, maar het heeft ook een fascinerende geschiedenis en wordt gemaakt door een boeiend proces. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een fantastische spreekbeurt over chocolade te geven.

1. Chocolade Feiten

Laat je klasgenoten versteld staan met interessante feiten over chocolade. Wist je bijvoorbeeld dat de oude Maya's en Azteken chocolade dronken als een bittere drank en het gebruikten als geld? Vind hier een filmpje over de geschiedenis van chocolade. 

2. Waar komt chocolade vandaan?

Chocolade begint zijn reis in verre tropische landen, waar cacaobomen groeien. Deze bomen gedijen het beste in warme, vochtige klimaten, zoals die van West-Afrika, Zuid-Amerika en delen van Azië. De vruchten van de cacaoboom, genaamd cacaovruchten, bevatten de kostbare cacaobonen die de basis vormen van chocolade.

3. Het Chocolade Maakproces

Vertel je klasgenoten over het chocolade maakproces. Nadat de cacaobonen zijn geoogst, worden ze gefermenteerd om hun smaak te ontwikkelen. Vervolgens worden ze gedroogd en geroosterd om de karakteristieke chocoladesmaak te krijgen. Daarna worden de bonen gemalen tot een dikke pasta, die bekend staat als cacaomassa. Deze massa wordt verwerkt tot cacaoboter en cacaopoeder, die worden gebruikt om verschillende soorten chocolade te maken, van donkere chocolade tot melkchocolade en witte chocolade.

4. Soorten Chocolade: Witte, Melk en Pure Chocolade

  • Witte Chocolade: Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, melk en suiker. Het bevat geen cacaopoeder, wat betekent dat het niet de typische chocoladesmaak heeft, maar eerder een romige en zoete smaak heeft.

  • Melkchocolade: Melkchocolade is een mix van cacaopoeder, cacaoboter, melk en suiker. Het heeft een zachte en romige smaak, dankzij de toevoeging van melk.

  • Pure Chocolade: Ook bekend als donkere chocolade, bevat pure chocolade een hoger percentage cacaobestanddelen en minder toegevoegde suiker. Het heeft een intense, rijke smaak en kan variëren in bitterheid, afhankelijk van het cacaopercentage.

5. Chocolade en Gezondheid

Is chocolade echt zo slecht als sommigen beweren? Wist je dat pure chocolade rijk is aan antioxidanten en gezond kan zijn als je er niet teveel van eet?

6. Duurzaamheid en Eerlijke Handel

Soms krijgen de boeren geen eerlijke prijs voor de cacaobonen of worden er veel bossen omgehakt voor de teelt van cacao. Er zijn bedrijven die de boer wel een eerlijke prijs geven. De Bonte Koe Chocolade zich inzet voor duurzame productie en eerlijke handel. Wij kopen de cococa in bij één cooperatie in de Dominicaanse Republiek. Zo weten we zeker dat de we eerlijk handelen.

7. Chocolade proeven

Geen spreekbeurt over chocolade is compleet zonder een chocoladeproeverij! Laat je klasgenoten kennismaken met de verschillende smaken en texturen van chocolade door ze te laten proeven van verschillende chocoladedruppels. Beschikbaar in het spreekbeurt pakket.

8. Klokhuis

We zijn met De Bonte Koe in het Klokhuis geweest. Hierin leggen we uit hoe Paaseitjes gefilmd worden. Zie hier  de aflevering

8. Chocolade tour
Elke vrijdag om 15:00 geven we een tour om te laten zien hoe en waar wij chocolade maken. Tickets kan je reserveren via deze website.

8. Chocolade Spreekbeurt pakket

In onze webshop vind je ons spreekbeurt pakket. In het spreekbeurt chocoladepakket zitten verschillende smaken druppels om te proeven, cacaobonen en een Kumasi drankje (gemaakt van de vrucht van cacaobonen), een boekje met al onze chocoladesmaken en voor jou een chocoladelolly!

Succes met je spreekbeurt!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.