We zijn een B Corp! Maar wat betekent dat?

We zijn een B Corp! Maar wat betekent dat?

We zijn erg trots dat we sinds kort een B Corp zijn! Maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe krijg je zo'n certificaat, en wat hebben we gedaan om onze chocolade te verduurzamen?

B Corp Certificaat

De B Corp certificering is een internationale certificering voor bedrijven die een positieve impact hebben op mens en milieu. Het woord "B Corp" staat voor 'Benefit Corporation', en met deze certificering kun je laten zien dat je het als bedrijf belangrijk vindt om niet alleen financiële waarde, maar ook waarde voor mens en milieu na te streven.

Er word naar de hele bedrijfsvoering gekeken, dus je impact op de waardeketen, je productieprocessen, maar ook bijvoorbeeld hoe je je personeel behandelt. Je kunt punten krijgen op vijf belangrijke impactgebieden: Governance, Werknemers, Gemeenschap, Milieu en Klanten. Het certificeringsproces is streng, waarbij aanvragers een benchmark score van ten minste 80 (van de 200) punten moeten behalen en bewijs moeten leveren van sociaal en milieuverantwoorde praktijken. 

Wie zijn er verder B Corps?

Wereldwijd zijn er zo'n 8974 bedrijven B Corp gecertificeerd. In Nederland hebben ruim driehonderd hoofdvestigingen van bedrijven het certificaat. Bekende merken zoals Tony's Chocolonely, Dopper, Johnny's Cashew en Patagonia zijn bijvoorbeeld B Corp. En wij nu ook!

We zijn zelfs het eerste bedrijf in Nederland die als ambachtelijk bedrijf B Corp is geworden. Hiermee willen we het voorbeeld zijn voor andere ambachtelijke familiebedrijven. Ook leuk om te weten: De Bonte Koe is  één van de 39 B Corp bedrijven met een vrouwelijke bestuurder! 

 

Onze weg naar verduurzaming

Drie jaar geleden begonnen we ons certificeringsproces bij B Lab, geïnspireerd door Yvon Chouinard's boek 'Let my people go surfing'. Onze missie is de lekkerste, eerlijke en handgemaakte chocolade van Nederland maken. En dat met een zo positief mogelijke impact op mens, dier en milieu. We wilde leren hoe onze bedrijvsvoering het al deed, en waar we kunnen gaan verbeteren.

In de afgelopen jaren hebben we verschillende stappen gezet om onze impact te verbeteren:

  • Overstap naar biologisch gecertificeerde en traceerbare cacao van de Grupo Conacado Coöperatie in de Dominicaanse Republiek.
  • Verbetering en recyclability van onze verpakkingen.
  • Installatie van zonnepanelen op onze panden in Schiedam.
  • Aanschaf van een elektrische bestelbus.
  • Investeren in pensioenopbouw voor tijdelijke medewerkers.
  • Samenwerkingen met organisaties zoals JINC en sponsoring van een kinder surfteam in Dakar.

Zie ook hier onze missie en impact rapport.  

Ons certificaat & vervolgstappen

We zijn dus trots dat B Corp bevestigd dat we goed op weg zijn! Via deze link zie je onze score. Onze toekomst ambitie is om verpakkingen duurzamer te maken en duidelijke energie- en waterbeheer doelen te implementeren in bedrijfsvoering en training. Binnenkort updaten we ook ons Impact Rapport. We blijven werken naar    een duurzame bedrijfsvoering waarbij 'people, planet, profit' centraal staan. Samen kunnen we blijven werken aan een betere en duurzamere toekomst. Met het kopen van onze chocolade steun je ons in deze missie.

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.